“Принцип” ініціював обговорення проблем військової юстиції серед експертного середовища

17.07.2023

17 липня у просторі MacPaw Space ГО “Принцип” організував обговорення серед експертного середовища щодо військової юстиції.

Під час круглого столу учасники обмінялися думками та напрацюваннями, ініціативами держави у контексті балансування інтересів військовослужбовців різних рангів та захисту національної безпеки.

Окрім обговорення класичної тріади системи – органів правопорядку, рослідування, прокуратури та судів –  ми знову акцентували на інструментах захисту прав військових й загалом правил гри, що регулюють перебування людини у ЗСУ чи інших силах безпеки та оборони. Бо це є пріоритетом нашої організації.

Через повномасштабне вторгення багато  правозахисників, адвокатів, прокурорів долучилися до нашої армії й несуть там службу. Це важливо, бо ми бачимо, в цьому потенціал для нового погляду на старі проблеми.

Учасниками обговорення стали представники громадських орагнізацій й серед них правозахисні – це Юридична сотня, АдвокатиЗСУ / Lawyers of the Armed Forces of Ukraine, Медійна ініціатива за права людини, ZMINA. Центр прав людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини - УГСПЛ, експерти провідних аналітичних центрів,Асоціація Правників України, а також представники держсектору – Збройних сил України, Генштабу, МОУ, ВСП, ОГП, Офісу Омбудсмана та БПД. Ми дякуємо за участь і сподіваємося на співпрацю у посиленні сфери.

Висловлюємо подяку Міжнародний фонд "Відродження" за підтримку проекту розвитку військової юстиції.

Ви можете ознайомитися з нашим аналітичним дослідженням "Військова юстиція та захист прав військових в Україні".

Скопійовано!