Представили дослідження “Соціальні послуги для ветеранів та ветеранок у громадах: виклики та потреби”

18.01.2024

Громадська організація “Принцип” та аналітичний центр Cedos 18 січня у Києві представили дослідження “Соціальні послуги для ветеранів та ветеранок у громадах: виклики та потреби”.

Метою аналізу було дослідження наявної ситуації із соціальними послугами для ветеранів та ветеранок у громадах для розуміння викликів та завдань, які постали перед цією сферою.

Із повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Дослідники поговорили із надавачами послуг та експертами з ветеранських організацій про те, якою нині є система соціальних послуг, та чого їй бракує. 

Вони виявили, що наразі у громадах найбільше очікують: 

  • збільшення попиту на соціальні послуги
  • пільги
  • матеріальне забезпечення. 

Щодо послуг, то найчастіше респонденти передбачали, що зросте попит на соціальну адаптацію та соціальний супровід, денний догляд та психологічну підтримку.

Однак перед усіма громадами постає проблема необхідного фінансування. Вирішення вони вбачають у співпраці з українськими чи міжнародними донорами, благодійними організаціями та запровадження субвенцій для громад з державного бюджету.

Також було зазначено про проблему неналежного інформування щодо наявних послуг. Крім того, через складність документів, ветерани та ветеранки часто не можуть чітко зрозуміти весь перелік доступних гарантій.

Говорячи про нові проєкти соціальних послуг, наші співрозмовники зазначали про необхідність орієнтуватися на потреби ветеранів та ветеранок. Вони погоджувалися, що соціальні послуги не мають нав’язуватися чи призначатися лише з огляду на цей статус. Корисним, на їхню думку, було б створення єдиного місця, куди ветерани й ветеранки зможуть звертатися для отримання всіх послуг та пільг. Адже наразі їм доводиться відвідувати чимало установ, звертатися до них за довідками. І часто ці приміщення не є безбар‘єрними.

Ми дякуємо за участь у презентації раднику з питань стабілізації Посольства США в Києві Метью Р. Джонсону та Уляні Бах, директорці проєктів IREX в Україні. А за участь в обговоренні – заступниці Міністра соціальної політики України Уляні Токарєвій,  заступниці Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрі Азархіній, виконавчому директору Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободянику, виконавчому директору Veteran Hub Артему Денисову.

Це дослідження проведено та опубліковано завдяки підтримці програми «Український фонд швидкого реагування», що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Громадської організації «Правозахисний центр «Принцип»» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

Скопійовано!